Viva La Vida – Coldplay

Dit is mijn versie en interpretatie van Coldplay’s Viva La Vida op ukelele. Ik vind het al jaren een heerlijk nummer om zowel te spelen als te zingen. Ritmisch gezien gebeurt er veel in dit nummer, het maakt een vrij simpel nummer toch heel wat interessanter. Ik heb geprobeerd om dat in mijn versie naar voren te laten komen. (lees onder de video verder)

Op het internet kwam ik laatst een versie van dit nummer tegen van een ukelele speler, die een Looper gebruikt. Een Looper is een apparaat dat een stukje gemaakte muziek kan opnemen en in een lus/loop kan blijven herhalen. De eerste keer dat ik dat hoorde was bij KT Tunstall’s Black Horse And A Cherry Tree, ergens in 2004 ofzo. Geweldig hoe zij met alleen gitaar een beat neerzette, tamboerijn erbij, achtergrond stemmen inzingen. Ze had een Looper die eigenlijk geschikt was voor alleen gitaar, maar ze had vrienden die er technisch gezien ook haar microfoon bij kon zetten. Zo kon ze haar eigen achtergrond track maken en kon ze er nadien overheen (gitaar) spelen en zingen. Fantastisch vond ik dat en nog trouwens. Jammer dat we van KT niet meer zoveel horen…

Tegenwoordig hebben ook de Loopers (Loop Station) een enorme ontwikkeling doorlopen en zijn er diverse artiesten die zo’n Looper gebruiken in hun muziek. Denk aan de live optredens van Ed Sheeran, die rustig in zijn eentje een heel stadion entertaint met zijn (mini) gitaar, zijn stem en zijn Looper. Gaaf is dat.

Looper

Zo’n tien jaar geleden zag ik wel iets in die Looper die KT Tunstall ook had. Dus ik heb zo’n ding aangeschaft, heb er een beetje mee uitgeprobeerd, maar ik kwam erachter dat het behalve een Looper ook een Delay pedaal was. Het was een stuk technischer dan ik dacht en kon het in mijn hobby bands toen ook niet echt goed gebruiken. Dus het belandde terug bij de muziekwinkel na een inruil voor weer een nieuwe gitaar 🙂 Op dat moment was ik er prima blij mee, vooral met die nieuwe gitaar natuurlijk.

Nu heb ik toch weer een Looper in mijn bezit. Dit keer een veel gebruiksvriendelijkere en een uitgebreidere. Evengoed moet ik er nog tig uren instoppen om dat ding echt helemaal goed te beheersen, maaaaarrrrrr… mijn doel is om bijvoorbeeld dit nummer Viva La Vida nog eens op te nemen, maar dan met die Looper. En vele andere songs natuurlijk. Daar hoort te zijner tijd dan ook weer een betere ukelele bij natuurlijk, maar alles op zijn tijd. Weet je alvast wel wat mijn plannen zijn 😉

Tegen die tijd volgt er vast wel weer een blog over de Looper 😉

In ieder geval, ik hoop dat je mijn versie van Viva La Vida wat vindt. Als je wilt, kun je natuurlijk altijd een bericht achterlaten, hieronder of op Facebook.

Misschien heb jij ook wel iets gaafs aan het spelen op je ukelele. Je mag het altijd met me delen he?

Groetjes en veel ukelele plezier!

Evelyn

Hier kun je ook overige covers bekijken:

Smells like teen spirit Venus – Blue Suede Shoes – Here comes the sun – Suspicious Minds – I’m yours

Ukelele4u

Ukelele Workshops en (Online) Ukelele Lessen