Ik ben Evelyn, jouw ukelele docent

Hoi, ik ben Evelyn Brouwers en sinds september 2020 maak ik deel uit van het Flight Ukelele team. Zowel op YouTube als op Instagram/Facebook kun je regelmatig nieuwe uploads van mij zien.

Ga hier naar mijn Flight pagina;

Welkom op mijn website!

Mijn naam is Evelyn Brouwers en ik ben jouw ukelele docent/workshop leider. Van jongs af aan speelt muziek als een rode draad door mijn leven. Muziek spelen en kennis ervan doorgeven aan anderen is mijn passie! En dan vooral als het om de UKELELE gaat! Vanaf mijn twaalfde jaar maak ik actief muziek. Ik ben aanvankelijk begonnen op gitaar en ik begon erbij te zingen.

In die tijd was ik helemaal weg van rock and roll en al snel ging ik me verder verdiepen in popmuziek van alle tijden. Ik ging destijds veel naar bibliotheken om muziek en akkoorden van bekende bands op te zoeken, zodat ik ze thuis op mijn gitaar weer kon spelen. Én ik schreef teksten en akkoorden op in mijn schriftje. Dat schriftje werd steeds dikker en ging natuurlijk overal mee naar toe. Wat had ik het in die tijd super gevonden als we ook internet hadden! Via Youtube of online kennis en vaardigheden leren had me fantastisch geleken!

Gelukkig hebben we die mogelijkheden nu wel en kunnen we er optimaal gebruik van maken. In de loop van de jaren heb ik mijn eigen (cover) bands opgericht en begon ik te spelen en zingen voor publiek. Jaja, ik heb zelfs nog met een RTL4 programma meegedaan en heb daarbij wat nummers van Elvis Presley mogen zingen. 

Naast de muziek heb ik 25 jaar in het (basis)onderwijs gewerkt. Het lesgeven is in de loop van de tijd dan ook een tweede natuur geworden. Enkele jaren geleden heb ik besloten om mijn passie muziek achterna te gaan en heb ik de opleiding ‘Vakspecialist Muziek’ met een zeer goed afgerond. Het was ook in die tijd dat ik de ukelele ontdekte. Natuurlijk kende ik het instrument wel, maar ik ontdekte hoe ontzettend leuk dat kleine, grappige, maar oh zo veelzijdige instrument is. Ik ontdekte ook, dat ukelele veel meer is dan een ‘grappig instrument’. Ja ik ben er echt verliefd op geworden! 🙂 Ik ging ukelele gebruiken tijdens mijn muzieklessen en de kinderen waren er ook dol op!

De ukelele

Mijn vaardigheden als gitarist heb ik overgezet naar de ukelele, want er zijn ontzettend veel overeenkomsten. Met een heel belangrijk verschil, vind ik. De ukelele is kleiner en handzamer, maar vooral veel makkelijker om te (leren) spelen dan gitaar! En dat is echt zo! Omdat je 4 snaren hebt bij een ukelele, heb je sneller en makkelijker je akkoorden gevormd. Er zijn zelfs akkoorden, waarbij je maar 1 vakje hoeft in te drukken! 

Het kleine en handzame van de ukelele vind ik ook een behoorlijk voordeel; je neemt een ukelele door zijn grootte makkelijker mee ergens naar toe. Thuis op de bank speelt het ook lekker easy weg.

De ukelele: klein, maar fijn

In de winter van 2016/2017 had ik een flinke blessure opgelopen: ik kreeg een (dubbele) rughernia! Ook mijn nek is zwak en ik merk daar behoorlijk veel van als ik gitaar speel en dan met name bij het spelen van elektrisch gitaar. Als zo’n zware gitaar tijdens een repetitie of optreden om mijn nek hangt, voel ik dat daarna echt in mijn rug en nek. Hoe heerlijk is dat met de ukelele! Want toen mijn hernia na een half jaar gelukkig weer wat zakte, merkte ik nog eens extra hoe fijn de ukelele is! Licht, klein, maar oh zo veelzijdig!

Ukelele: zo makkelijk te leren

En dan misschien nog wel het belangrijkste: omdat de ukelele zoveel makkelijker te leren is, wordt het instrument en het maken van muziek ook veel bereikbaarder voor veel mensen. Hoe heerlijk is het om eindelijk zelf eens een instrument te leren bespelen? En hoe heerlijk is het om zelf of samen met anderen muziek te (leren) spelen? Het is zo’n fijne ontspanning; een geweldige uitlaatklep! En of je nu alleen voor jezelf speelt, of dat je het ook leuk vindt om het met anderen te delen; je wordt er zó vrolijk van! Ik wel!

En dan valt er nog zoveel te ontdekken en leren op dat mooie instrument, ook voor mij. En alles wat ik geleerd heb, geef ik dolgraag weer door aan jou. Want waarom zou je jaren gaan uitzoeken en ploeteren, terwijl ik het je zo kan leren? Mijn doel is om meer muziek in het leven van mensen te brengen én het plezier dat daarbij hoort! Ik wil daar graag een aandeel in hebben en ik hoop je dat middels mijn online cursussen en ‘live’ workshops te kunnen bieden. Daarbij kun je de cursussen op jouw eigen tempo en manier volgen. Want wat is er nou fijner om je cursus even bijvoorbeeld drie weken te kunnen ‘parkeren’, gewoon omdat het even niet uitkomt vanwege drukte thuis of op je werk… En omdat je de cursussen online afneemt, bepaal jij dat zelf.

Ik hoop dat ik je met al mijn ‘ukelele enthousiasme’ kan inspireren en dat je veel aan mijn lessen zult hebben!