Ukelele Tips en Oefeningen voor het G akkoord

Hoe kan ik op de ukelele het G akkoord wat sneller leren?

Ik krijg regelmatig de vraag van beginnende ukelele spelers: ‘Heb je een tip voor me om op de ukelele het G akkoord makkelijker te kunnen Ukelele G akkoord

nemen?’ Het is natuurlijk zo, dat als je iets nieuws leert je daar wat tijd voor nodig hebt. Helemaal als het gaat om de motoriek. Zo heb je natuurlijk ook niet in één dag lezen en schrijven of fietsen geleerd vroeger. Of wat dacht je van autorijden? En dat geldt ook voor ukelele spelen. Máár er is wel een manier om dat G akkoord iets sneller te leren. En daar hoef je geen zere vingers van te krijgen.

Spiergeheugen

Het gaat om spiergeheugen. Je hersenen geven een seintje aan je handen, dat ze een bepaalde handeling moeten verrichten; je kijkt naar het G akkoord op het akkoord overzicht of in je (cursus)boekje en je wilt die gewoon maken. Maar je hand werkt nog niet één, twee, drie mee. Daar heb je wat geduld voor nodig, zodat je hand het in vier, vijf, zes doet 😉

Nou je, alle gekheid op een stokje. Het gaat er om dat je dat akkoord moet oefenen. En ik leg je in bovenstaande video precies uit op welke manier je dat kunt doen, zodat het nog een beetje sneller gaat.

G akkoord

Als je het G akkoord de eerste keer probeert te maken, zul je echt moeten zoeken welke vingers waar moeten komen te staan. Dat is op zichzelf natuurlijk al een enorm prestatie! Yeah! Haha, maar dan wil je daarna natuurlijk dat je de greep kunt overpakken van G naar C, G naar F, en nog veel lastiger: van het C akkoord naar G of van F naar het G akkoord. En dat heeft oefening nodig. Oefening baart kunst.

Oefening baart kunst

Dan moet ik meteen denken aan die jongens en meisjes van rond de 15 die dat grappige heup-armen-zwaai-voor-je-buik-en-weer-achter-je-rug-en-terug dansje. Het ziet er onwijs grappig uit, maar is moeilijk! En dus moet je zoiets in kleine stapjes leren. Zo ook met het G akkoord. Langzaam maar zeker gaat het steeds makkelijker; je vingers weten steeds makkelijker hoe ze moeten gaan staan, als ze een seintje van je hersenen krijgen. En dan gaat het op een gegeven moment zo makkelijk, dat het in het spiergeheugen zit.  En áls je dan het G akkoord makkelijker en automatischer kunt pakken, dan gaat er een wereld voor je open! Want dan kun je met die paar akkoorden tóch al behoorlijk wat nummers spelen! En dan wordt het steeds leuker, want dan wil je meer akkoorden leren, rechterhand aanslag enz. enz. En voor je het weet, heb je het ukelele virus te pakken!

In ieder geval, bekijk de video eens en probeer de tips en oefeningen eens uit. Ik ben benieuwd of je er wat aan hebt. Laat je s.v.p. hieronder een berichtje achter om te laten weten hoe het gaat?

Heel veel ukelele plezier en go for it!

Groetjes!

Evelyn

Ukelele4u

Ukelele Workshops en Ukelele (Online) Cursussen 

Ukelele G akkoord video

9 Responses to “Ukelele Tips en Oefeningen voor het G akkoord

Laat hier een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: