Hoe kan ik op de ukelele het G (of elk ander voor jou nieuw/moeilijk) akkoord wat sneller leren?

Ukelele G akkoord

Ik krijg regelmatig de vraag van beginnende ukelele spelers: ‘Heb je een tip voor me om op de ukelele het G akkoord makkelijker te kunnen 

nemen?’ Het is natuurlijk zo, dat als je iets nieuws leert je daar wat tijd voor nodig hebt. Helemaal als het gaat om de motoriek. Zo heb je natuurlijk ook niet in één dag lezen en schrijven of fietsen geleerd vroeger. Of wat dacht je van autorijden? En dat geldt ook voor ukelele spelen. Máár er is wel een manier om dat G akkoord iets sneller te leren. En daar hoef je geen zere vingers van te krijgen.

Spiergeheugen

Het gaat om spiergeheugen. Je hersenen geven een seintje aan je handen, dat ze een bepaalde handeling moeten verrichten; je kijkt naar het G akkoord op het akkoord overzicht of in je (cursus)boekje en je wilt die gewoon maken. Maar je hand werkt nog niet één, twee, drie mee. Daar heb je wat geduld voor nodig, zodat je hand het in vier, vijf, zes doet 😉

Nou je, alle gekheid op een stokje. Het gaat er om dat je dat akkoord moet oefenen. En ik leg je in bovenstaande video precies uit op welke manier je dat kunt doen, zodat het nog een beetje sneller gaat.

G akkoord

Als je het G akkoord (of ieder ander nieuw akkoord) de eerste keer probeert te maken, zul je echt moeten zoeken welke vingers waar moeten komen te staan. Dat is op zichzelf natuurlijk al een enorm prestatie! Yeah! Haha, maar dan wil je daarna natuurlijk dat je de greep kunt overpakken van G naar C, G naar F, en nog veel lastiger: van het C akkoord naar G of van F naar het G akkoord. En dat heeft oefening nodig. Oefening baart kunst.

Oefening baart kunst

Dan moet ik meteen denken aan die jongens en meisjes van rond de 15 die dat grappige heup-armen-zwaai-voor-je-buik-en-weer-achter-je-rug-en-terug dansje. Het ziet er onwijs grappig uit, maar is moeilijk! En dus moet je zoiets in kleine stapjes leren. Zo ook met het G akkoord. Langzaam maar zeker gaat het steeds makkelijker; je vingers weten steeds makkelijker hoe ze moeten gaan staan, als ze een seintje van je hersenen krijgen. En dan gaat het op een gegeven moment zo makkelijk, dat het in het spiergeheugen zit.  En áls je dan het G akkoord makkelijker en automatischer kunt pakken, dan gaat er een wereld voor je open! Want dan kun je met die paar akkoorden tóch al behoorlijk wat nummers spelen! En dan wordt het steeds leuker, want dan wil je meer akkoorden leren, rechterhand aanslag enz. enz. En voor je het weet, heb je het ukelele virus te pakken!

In ieder geval, bekijk de video eens en probeer de tips en oefeningen eens uit. Ik ben benieuwd of je er wat aan hebt. Laat je s.v.p. hieronder een berichtje achter om te laten weten hoe het gaat?

Heel veel ukelele plezier en go for it!

Groetjes!

Evelyn

Ukelele4u

Ukelele Workshops en (Online) Ukelele Lessen

Ukelele G akkoord video

13 gedachten over “Ukelele Tips en Oefeningen voor het G akkoord”

 1. Heel leerzaam. Ik ben pas begonnen+- 3mnd mijn leeftijd is 78 jaar. maar ik vind het erg leuk.

  • Wat fijn om terug te krijgen, EC! Geweldig dat je op je leeftijd aan het ukelele spelen bent gegaan! Trots!
   Heel veel plezier!

   Uke ’n roll, baby 😉

   Groetjes, Evelyn

 2. Hey
  Ben een 2tal weekjes bezig en het begint al een beetje te gaan
  Alleen als het wat sneller moet gaan zit ik nog wat in de knoop met mijn rechter hand die dan precies niet kan volgen
  Maar we geven niet op is super leuk om te doen
  Dus oefenen oefenen en oefenen
  Groetjes Jutta

  • Hoi Jutta,

   Ik zeg: goed bezig hoor! Tuurlijk is het heel normaal dat je na 2 weken af en toe met je vingers in de knoop komt. Dat is ook helemaal niet erg. want juist als je dan doorgaat en de ukelele niet weglegt, leer je!

   Top & goed bezig! Overigens blijf ik ook altijd dooroefenen, want ik kom regelmatig een nieuw nummer tegen met weer een andere techniek. De sleutel om iets te leren is dus inderdaad dooroefenen 🙂
   En… plezier hebben!

   Groetjes! Evelyn

 3. Hoi Evelyn,

  Klopt helemaal dat je vingers een soort van geheugen hebben. Merk ik ook bij piano spelen. Ik vind het Eb akkoord tot nu toe het lastigst.

  groetjes
  Xandra

  • Hoi Xandra,

   Ja dat is een lastig akkoord. Maar toch gewoon door blijven oefenen en herhalen, dan gaat het elke keer steeds makkelijker.

   Succes!

   Evelyn

Reacties zijn gesloten.