Daar was ie dan. Dus. Eindelijk. Mijn U-Bass, oftewel mijn ukelele bas!! Een paar dagen geleden kwam hij binnen. Echt geweldig ding is het.

Ukelele is natuurlijk mijn ding. Gitaar ook trouwens en natuurlijk zang ook. Ik neem regelmatig liedjes op, zowel covers als ook eigen nieuwe nummers, en sinds járen heb ik een basgitaar die aan de muur hangt te pronken. Een gave zwarte, echt een vet ding. Maar ja, alweer een paar jaar geleden ontdekte ik dat er ook U-bassen zijn. En hoe! Een ukelele bas is dus een ukelele versie van een bas, maarrrr met hetzelfde vette basgeluid. Misschien nog wel vetter. Een ukelele bas heeft dus dezelfde stemming als een basgitaar; E-A-D-G. Je zou het misschien kunnen vergelijken met een akoestische bas, maar dan dus in een kleine, ukelele uitvoering (bariton maat).

De U-bass die ik heb gekocht is er een van mijn favoriete merk Kala. Het is de Rumbler, een fretloze. Je kunt hem akoestisch bespelen, maar leuker nog is om de U-bass aan te sluiten op een versterker en dan komt er echt een gaaf bas geluid uit. Er zijn U-bassen met omwonden snaren, zo’n beetje dezelfde snaren als die je op een normale basgitaar ziet. Er zijn ook U-bassen met hele dikke rubberen snaren. En die heb ik dus. Die geven een extra vet geluid; het is bijna het geluid als dat van een contrabas, zeker als je het geluid terug hoort via de speakers.

Dus ik ben gisteren meteen aan de slag gegaan; ik had ‘La Bamba’ eerder al opgenomen met mijn ukelele en heb gisteren de baspartij apart erbij opgenomen en gemixt. Het voelt net alsof ik een kind ben die een nieuw speelgoed heeft gekregen. 🙂

De U-Bass is natuurlijk een stuk kleiner dan de gewone bas. En ik noem mezelf ook niet echt bassist, maar ik kan wel een beetje bas spelen. Ik vind het ook super leuk om te doen. Ik heb wel eens gedacht, dat als ik eerder de basgitaar ontdekt had, dat ik die nog het beste zou kunnen bespelen. Ik snap dat instrument gewoon goed. Maar goed, die U-bass is dus een stuk kleiner dan een gewone bas. Daar moet je misschien wel aan wennen. Ik niet. Ik vond die kleine afstanden tussen de frets wel fijn eigenlijk, speelt lekker makkelijk. Het gaat mij vrij natuurlijk af.

Ik heb wel even getwijfeld of ik een fretloze of een gefrette U-bass wilde. Bij een fretloze bas moet je toch meer opletten waar je je vingers zet. Het komt een stukje nauwer dan bij een gefrette bas. Ik merk voor mezelf dat je inderdaad wat moet opletten, maar dat je hier snel aan kunt wennen. Je moet gewoon wat nauwkeuriger spelen op de bas. Toch wilde ik wel een fretloze bas, omdat je daar mooie effecten mee kunt maken op de uke en om het gewoon eens te proberen.

Hieronder zie je de video van La Bamba met de U-Bass erbij. Binnenkort zet ik La Bamba ook als tutorial online. Die kun je dan via mijn YouTube kanaal terug vinden. Daar staan nog veel meer covers en tutorials trouwens.

Wat vind je van de U-Bass? Daar ben ik benieuwd naar. Laat je hieronder je reactie achter?

Groetjes! Evelyn

Ukelele4U – www.ukelele4u.nl

6 gedachten over “La Bamba! Met mijn U-Bass!”

 1. Ik hoor niets van de bas en vraag me af hoe dat kan. Ik hoor alleen de ‘gewone’ uke.
  Een of andere geluidsinstelling van mijn computer die niet klopt misschien? Ik heb al gekeken maar kan niets vinden wat ik anders in zou moeten stellen.

  • Hoi Mai,

   Het kan zijn dat de luidsprekers van je pc niet zoveel lage tonen weergeven. Als je door koptelefoon of oortjes luistert, zul je de bas beter horen hoor, denk ik!

   Groetjes,

   Evelyn

 2. Hoi Evelyn,

  Ga je ajb nog meer tutorials maken voor de Ubas?
  Ik heb er net zelf een gekocht, of dat je een workshop maakt voor de bas ukelele…

  Er is zo weinig te vinden.

  Groet,
  Sharon

  • Hoi Sharon,

   Leuk dat je ook gek bent op de Ubass. Ik richt me primair op de ukelele, dus de Ubass gebruik ik vooral ter ondersteuning van mijn eigen muziek. Als je tutorials voor Ubass wilt, kun je het beste naar Bass tutorials kijken; de instrumenten zijn namelijk hetzelfde gestemd.

   Groetjes,
   Evelyn

Reacties zijn gesloten.