Je wilt zo’n leuke, grappige ukelele aanschaffen. Welke kies je?

Mocht je wel willen starten met ukelele, maar heb je er nog geen? Dan heb ik hieronder een video met tips waar je op kunt letten als je een ukelele wilt aanschaffen. Of misschien wil je wel een tweede 🤗 Oh oh, als dat zo is, dan heb je echt het ukelele virus te pakken, net als ik. Sorry! 😇 

In ieder geval, wil je een ukelele aanschaffen? Hoe kies je dan een ukelele? Er zijn zoveel ukelele’s, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. En waar moet je op letten als je een ukelele wil aanschaffen? Is het een grote koop, of valt het wel mee?

Ik wil je graag helpen om tot een keuze te komen, die het beste bij jou past. Want er is natuurlijk heel veel keus.

Met welk doel wil je een ukelele aanschaffen?

Met welk doel wil je een ukelele kopen? Moet het een instap exemplaar zijn, omdat je er eerst een beetje mee wil experimenteren? Misschien blijkt het toch niet helemaal te zijn wat je ervan verwacht. Dan is het wel handig, dat je er niet teveel voor uit gegeven hebt. Aan de andere kant zit hier ook wel weer een probleempje. Want koop je een te goedkope ukelele, dan is de kwaliteit waarschijnlijk niet zo heel erg goed. Dat ga je dan weer voelen in het spelen, waardoor je juist weer eerder afhaakt, dan dat je een beter instrument had gekocht. Toch zijn er best wel mogelijkheden voor een kleiner budget.

Denk je meer voor de langere termijn en wil je meteen iets goeds kopen? Of misschien wordt dit je tweede, betere ukelele? Dan kun je beter naar de kwaliteit van het instrument gaan kijken. Daar leg ik in het filmpje van alles over uit.

Verschillende soorten ukelele

Er bestaan 4 verschillende soorten/maten ukelele’s. De instrumenten worden gesorteerd op grootte. De kleinste ukelele is de sopraan ukelele, een maatje groter heet de concert ukelele, daarna komt de tenor ukelele. De maat die daarna komt – de bariton ukelele – is een aparte in de familie. Omdat deze ukelele een stuk groter is, moeten de snaren anders gestemd worden. En als je dan op deze ukelele een akkoord speelt, dat je bij de ‘normale’ maten geleerd hebt, klinkt het akkoord niet meer hetzelfde zoals ze op de andere ukelele’s klinken. Dat is wel wat onhandig. Daarom ben ik zelf niet snel voorstander van de bariton ukelele. Als je toch graag voor een bariton wilt gaan, moet je hier wel rekening mee houden. In het filmpje leg ik verder uit wat de voordelen zijn van de verschillende maten, waardoor je makkelijker tot een keus kunt komen.

Kwaliteit

En dan komt het dus neer op wat verwacht je van de ukelele? Welke kwaliteit vind je belangrijk? In het filmpje laat ik je verschillende lowbudget ukelele’s en ‘middenklassers’ zien en horen. Hopelijk krijg je op basis daarvan wel een eerste indruk van wat je belangrijk, leuk en goed (genoeg) vindt.

En dan krijg ik regelmatig toch nog de vraag van velen van jullie:

Er is zoveel keuze op de (internet) markt aan ukeleles. Wat moet ik toch kiezen?

Dan is mijn antwoord: het beste kun je eerst bepalen hoeveel je ongeveer kwijt wilt zijn aan een uke. Er bestaan al ukes vanaf 20 euro en je kunt een High End ukelele kopen voor meerdere duizenden euro’s. Dit zijn dan ook prachtige instrumenten. Maar laten we eerlijk zijn, de meeste mensen willen starten met iets wat een redelijke instap kan zijn. Zoals gezegd, kijk vooral even die video van mij over kwaliteit en prijs. Maar je zou kunnen zeggen, dat als je rond de 50 à 80 euro als startprijs (afhankelijk van de maat) tot zo’n 150 tot 200 euro gaat zoeken, dat je dan hele leuke, start modellen kunt vinden. 

De tip hierbij is: bepaal je eigen budget wat je ongeveer wilt uitgeven aan de uke. Zoek op internet winkels wat voor ukeleles je voor dit bedrag kunt krijgen. Ga daarna op zoek naar reviews (liefst Youtube) over dit precieze instrument (merk en type nummer) en bekijk en beluister (met goede oortjes) hoe hij eruit ziet, klinkt, wat anderen van de afwerking vinden, actie (hoe hoog de snaren staan t.o.v. de hals) enz. enz. Hiermee kun je een goed beeld vormen welke ukelele jij leuk vindt en bij je past. En begin dan eerst met een beeld te vormen over welke ukelele je zou willen door dus die video van mij te bekijken. 

Nou ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Ik ben erg benieuwd wat je van de verschillende soorten ukelele’s vindt en of je iets hebt gehad aan mijn info. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie zou plaatsen op dit artikel met video.

Groetjes!

Evelyn

Ukelele4u

Ukelele Workshops en (Online) Ukelele Lessen

Ukelele Leren Spelen? Doe Het Opstapje.

De perfecte beginners ukelele cursus.

Het Opstapje – Beginners Ukelele Cursus

11 gedachten over “Een ukelele aanschaffen? Hoe kies je en welke is het beste voor mij?”

 1. Dank je wel voor het laten horen van de verschillende ukeleles. Ik heb een concert Mahala nu 2 jaar. Ik merk dat hij steeds eerder gestemd moet worden. Ik speel kinderliedjes met groepen peuters. De peuters en leidsters horen vaak niet dat de stemming zakt maar ik heb er zelf last van. Ik ben op zoek naar een ander merk. Dank voor de uitleg tussen de verschillen van de stemknoppen. Ik twijfel nu tussen een Kala en een Korala.
  Heb je nog meer tips? Groetjes Marga

 2. Hoi Marga,

  Graag gedaan en jij bedankt voor je feedback!
  Het kan zijn dat de snaren misschien aan vervanging toe zijn? Daar kan je instrument ook iets sneller van ontstemd raken. Ik snap dat je daar last van hebt. Zou ik ook hebben 😉
  Je ukelele kan ook ontstemd raken door weersomstandigheden. Als het dan weer warm, dan weer koud is (of buiten erg warm en je neemt je uke in de auto – airconditioning- mee, dan zal hij ook flink ontstemmen. Dat is heel normaal, en hoort bij het feit dat hout werkt, dan weer uitzet, dan weer krimpt. Maar sowieso is het natuurlijk hartstikke leuk om voor een nieuwe uke te gaan, een leuke update tegenover de vorige. Of gewoon met andere mogelijkheden of klank. De enige tip die ik nog heb, is als je een instrument leuk vindt, kijk dan eens op youtube of internet en bekijk eens wat reviews. Wat vinden anderen van dit instrument. Neem hier wel een ‘gemiddelde’ voor jezelf van; bedenk dat mensen eerder geneigd zijn om iets negatiefs op internet te vermelden, dan dat ze tevreden zijn over iets. En voor de rest, volg je gevoel. Als je naar een muziekwinkel gaat, kun je de ukelele uitproberen qua klank en feel. Dat is ook belangrijk, zeker als het een duurder instrument wordt. Heel veel plezier en succes met het kiezen van een nieuwe uke, Marga! Groetjes, Evelyn

 3. Hoi Evelyn, dank je wel voor je reactie. Ik ga idd eerst andere snaren proberen, en stiekem op zoek naar een nieuwe uke 🙂
  Groetjes Marga

  • Top! Graag gedaan en ik hoop dat het helpt. Groetjes! Evelyn (en succes met je zoektocht ;-))

 4. Hoi Evelyn, het is er eindelijk van gekomen. Ik heb nieuwe snaren op mijn concert Mahola gezet. Het is gelukt door veel naar je filmpjes over het verwisselen van de G snaar te kijken en je uke linkshandig te maken.
  Bij is mij is hij gewoon rechtshandig. Het was een handig hulpmiddel. Dank je wel.

  Hartelijke groet
  Marga

  • Heey Marga,

   Fijn om te horen dat het je gelukt is! Ben blij dat de filmpjes duidelijk genoeg voor je waren! Groetjes, Evelyn

 5. Dag Evelyn,

  Wat een ontzettend leuke site heb je, hele informatieve filmpjes en goed voor een beginnende ukelele speler als ik. Ik heb een ukelele van mijn buren geleend, maar ik vind het zo leuk dat ik er zelf één wil aanschaffen. Nu kwam ik na een bezoek aan de muziekwinkel, deze tegen: MAHALO JAVA SERIES TENOR UKULELE WITH EQ+TUNER MJ3VT/VNA.

  Is dit een goede beginners ukelele? Ik vind het wel leuk dat het ook electrisch kan eventueel en er zit een ingebouwd stemapparaatje op.
  Wie weet kan je me adviseren.

  Alvast dank, groet Christel

  • Hoi Christel,

   Ik heb hem eens even bekeken op youtube (jij ook?) ziet er tof uit. Vooral de klank is natuurlijk van belang én de bespeelbaarheid. Er wordt niet veel over de bespeelbaarheid gezegd, dus daar kun je op afstand niks van zeggen. Misschien kun je naar een muziekwinkel om hem daar te bespelen? Heel veel plezier met kiezen en uitzoeken! En dan natuurlijk zelf gaan spelen!

   Groetjes, Evelyn

 6. Dankjewel voor je reactie!! Ik ga inderdaad maar eens proberen of het wat is, maar op afstand ben ik al verliefd geworden op deze uke. End dan inderdaad lekker spelen met behulp van je online cursus. Groet Christel

 7. Wat een heerlijk filmpje fijne vrouw!
  Het is precies wat ik nodig heb, ik ga zelfverzekerd met alle nodige kennis op pad om mn ukelele te scoren!
  Heel erg bedankt!
  Gr.

Reacties zijn gesloten.

Ontdek meer van Ukelele4U

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder