Als ik aan de ukelele denk, denk ik al gauw aan Hawaii. Heerlijk zeg, zo’n wit strand, een heldere blauwe zee met hoge golven, palmbomen, dames met rieten rokjes en de ukelele.

Hawaii

[drop_cap color=”#ffffff” background=”#59c4db”]I[/drop_cap]k zie dan ook meteen Elvis Presley voor me, die in de jaren zestig van de vorige eeuw een aantal films in Hawaii heeft opgenomen. En natuurlijk was hij vaak aan het zingen met een ukelele in de hand in plaats van een gitaar. Of wat dacht je van om ’s avonds op het strand te zitten, en heerlijke, zwoele zomeravond met een kampvuurtje, lekkere drankjes, leuk gezelschap en wat muziek erbij, van de ukelele natuurlijk! Nou ja, behalve die heerlijke omgeving en warmte, kunnen we toch dat laatste hier in Nederland best creëren, toch? De witte stranden hebben we, nee helaas geen palmbomen, maar we kunnen het best gezellig maken als het een beetje goed weer is en met leuk gezelschap, drankjes en een ukelele.

Popmuziek

En dan hebben we tegenwoordig natuurlijk artiesten zoals Jason Mraz (I’m yours) en the Crystal Fighters (Do you wanna go to the plage with me) die de zonnige ukelele in hun popsongs verwerkt hebben. En hoe gaaf klinkt het als je zelf een cover gaat spelen met de ukelele, zoals Here comes the Sun, van de Beatles of Venus van Shocking Blue? Of wat dacht je van het lekkere rocknummer Smells like teen Spirit van Nirvana? Wedden dat het een gezellige avond wordt als jij je vrienden verrast met je ukelele skills?

Portugal

De ukelele is dus komen overwaaien van het tropische eiland Hawaii. Maar als je verder terug graaft, kom je de voorganger van de ukelele tegen in Portugal. In Portugal was vanaf 1700 een gitaar-traditie ontstaan en hierdoor ontstond ook een kleinere variant van de gitaar. Portugese immigranten namen het instrument genaamd ‘Machete’ ook wel ‘Braguinha’ mee naar Hawaii. Deze immigranten waren houtbewerkers en hebben dit instrument voor de geïnteresseerde Hawaii inwoners gemaakt, met enkele aanpassingen in de stemming van de snaren.

Hoe dan ook, wij zijn blij met de ukelele! Ja toch? Ik wel! 

Groetjes, fijne dag en tot de volgende blog!

Evelyn, Ukelele4U

Ukelele Workshops en (Online) Ukelele Lessen

Ontdek meer van Ukelele4U

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder