Hoe maak je een nieuwe snaar op je ukelele vast?

Heey! Ken je dat? Je wilt een nieuwe snaar op je ukelele vastmaken, maar hoe doe je dat nou precies? Hoe maak je die knoop en welke kant draai je de stemknoppen op?

Een lage G snaar op je ukelele

Ik leg het je in de video allemaal precies uit. In de video haal ik de standaard hoge G snaar van de ukelele eraf en vervang die met een lagere G snaar. Wat grappig is, is dat die nieuwe, lage G snaar rood is. Dus je ukelele klinkt na afloop niet alleen anders, maar ziet er ook nog eens anders uit. Als ik de op mijn ukelele speel, nu ik er een lage G snaar op heb gezet, merk ik een groot verschil in klank. De uke klinkt lager, met meer bas. Maar wat is mooi? Sowieso is dat smaak natuurlijk; wat de één mooi vindt, vindt de ander weer lelijk. Ik ben wel benieuwd wat jullie mening is over de lagere snaar.

Een lage G snaar: voor sommige nummers?

Ik denk zelf dat ik de lage G snaar voor sommige nummers erg mooi ga vinden. Het geeft een nummer net even dat extra’s dat een standaard stemming niet heeft. Aan de andere kant, ben ik ook wel weer heel dol op dat lichte geluid van de standaard stemming. Ik denk dat ik gewoon soms op de ukelele ga spelen en soms op de ukelele met de lage G snaar.

Het verwisselen van de snaren

Ukelele Lage G Snaar

Laat je niet uit het veld slaan, als een snaar van je ukelele gebroken is. Het kan altijd gebeuren; soms knapt er een tijdens het spelen, soms kan hij breken omdat de snaar al wat ouder is. Het is niet moeilijk om zelf even een nieuwe snaar op je uke te zetten. Want het is eigenlijk een heel klein klusje. De snaren zijn niet heel erg duur, dus het is altijd handig om een setje snaren op voorraad te hebben liggen. Dan kom je nooit voor verrassingen te staan en kun je gewoon lekker door blijven spelen.

Als je de knoop van de snaar gemaakt hebt, dan moet je daarna de snaar stemmen. Weet je nog niet goed hoe je je ukelele moet stemmen, dan kun je dat in deze link terugvinden. Hoe stem je je ukelele?

Hoe vaak en hoe lang moet je je (nieuwe) snaren blijven stemmen?

Hoe vaak en hoe lang je je nieuwe snaar moet blijven stemmen, is niet precies te zeggen. Het ligt er ook een beetje aan, of je de snaar al wat oprekt (zie de video) of dat je afwacht totdat de snaar uit zichzelf op rek komt te staan. In het laatste geval, kan het soms weken duren voordat je nieuwe ukelele of je nieuwe snaar niet meer zo snel ontstemt dat je er gek van wordt. Het is redelijk normaal dat je je ukelele elke keer voordat je gaat spelen even stemt. Maar dan moet je er eigenlijk ook wel een flinke poos op kunnen blijven spelen; zeker een half uur/uur. Verlopen je snaren dan toch in die tijd, dan stem je ze even bij.

Het kan zijn dat je net nieuwe snaren op je ukelele hebt gespannen, of je ukelele/stemknoppen van de ukelele zijn niet van zo’n hoge kwaliteit. Anyway, als je niet te vaak hoeft te stemmen, speelt dat wel lekkerder op je ukelele.

Lage of hoge G snaar?

In de video zie je hoe ik een standaard, hoge G snaar vervang voor een lager exemplaar. Aan het einde van de video speel ik op 2 ukes; één dus met de lage G snaar en één met de hoge G. Het is natuurlijk weer een kwestie van smaak. Welke klank vind jij mooier klinken? Geef je hieronder een reactie? Ik ben benieuwd wat jij mooier vindt!

Video Handige Tips om je ukelele snaren te verwisselen – lage G snaar:

groetjes, Evelyn

Ukelele4U

Ukelele Workshops en (Online) Ukelele Lessen

6 gedachten over “Handige TIPS om je UKELELE snaren te verwisselen – Nieuwe snaar – Lage G snaar”

 1. Ik vind de ukelele met de lage G snaar erg mooi klinken . Bedankt voor de leuke workshop vanmiddag in Leusden.

  • Ja, ik ben het helemaal met je eens over die lage G snaar. Leuk dat je er was in Leusden! Groetjes, Evelyn

 2. Is het op mijn tenor ukelele sowieso mooier om een lage G snaar te monteren?
  Ik zie ook dat er complete snarensets zijn voor tenor met lage G. Is dat een betere optie?

  • Hoi Peter,

   Dat kan natuurlijk ook, dan heb je meteen een nieuwe set snaren. Ik laat dat er meestal een beetje vanaf hangen, hoe oud de overige snaren zijn. Als deze oud zijn, kun je inderdaad het beste een hele nieuwe set erop zetten.

   Groetjes! Evelyn

 3. Is het sowieso mooier om op mijn tenor ukelele een lage G snaar te monteren?
  Ik zie ook dat er complete snarensets voor de tenor ukelele met een lage G.
  Is dat een betere optie?
  Groetjes Peter

Reacties zijn gesloten.