Linkshandige Ukelele zelf snaren omzetten

Wat nou als je ukelele wilt spelen en je bent linkshandig? De meeste cursussen zijn rechtshandig ingestoken. Op mijn workshops en cursussen kom ik regelmatig mensen tegen die linkshandig zijn. De meeste linkshandigen willen dan hun ukelele ook graag andersom bespelen. Op zich is dat logisch, want hun voorkeurshand is links en die houd je het liefst voor het klankgat. Toch zijn er behoorlijk wat linkshandige mensen, die de ukelele rechtshandig proberen te bespelen. Soms lukt dit dan ook. Deze mensen geven vaak aan niet allen maar linkshandig te zijn, maar ook veel handelingen met rechts te doen.

Rechts- versus linkshandig ukelele spelen

Zoals ik al schreef, zijn de meeste lessen en cursussen gericht op rechtshandig. Als je dan akkoord symbolen tegenkomt; staan deze verkeerd om afgebeeld als je linkshandig bent. Als je er een spiegel naast zou houden, dan klopt de vingerzetting op het akkoord symbool met de vingerzetting op de hals weer. Maar om nu overal een spiegel voor te houden… dat is ook weer zowat. Is het mogelijk om de symbolen dan in je hoofd te spiegelen? Ik ben hier benieuwd naar, hoe linkshandige ukelele spelers dit aanpakken.

Ukelele Workshop en linkshandigheid

In mijn beginners ukelele workshop besteed ik wel aandacht aan linkshandige spelers; en heb ik alle symbolen omgekeerd, zodat ze makkelijker te spelen zijn. Ook zijn er vaak op internet linkshandige akkoordsymbolen terug te vinden. Dit kan je dan wel weer helpen om de ukelele te leren bespelen.

Als je vanaf bladmuziek of tabulatuur gaat spelen, heb je eigenlijk geen last van links- of rechtshandigheid. Er gelden dezelfde regels met bladmuziek en tabulatuur voor zowel rechts- als linkshandigen.

Dus hoe krijg je je ukelele linkshandig?

Deze vraag komt natuurlijk direct naar voren. Moet je speciale linkshandige ukeleles kopen? In principe niet. Tenzij je een ukelele koopt met een zogenaamde ‘cutaway’. Dat is de weggesneden halve cirkel bovenaan de klankkast. De meeste instap ukeleles hebben geen cutaway. Je ziet vaak een cutaway bij de duurdere modellen en vooral bij de akoestisch elektrische ukeleles. Een cutaway is voor die spelers, die graag hoog op de hals soleren. Maar er even van uitgaande dat je een ‘regulier’ ukelele model hebt en je koopt hem online, dan wordt deze geleverd als rechtshandige ukelele. In principe is de ukelele vaak nog niet eens gestemd, dus je zou ervoor kunnen kiezen om je uke dan linkshandig te stemmen. Dus in plaats van G-C-E-A stem je dan A-E-C-G. MAAARRRR, het punt is dat elke snaar een eigen dikte heeft. Bijvoorbeeld; de A snaar (die hoger klinkt dan de G snaar) is dunner dan de G snaar. De C snaar klinkt een stuk lager dan de G snaar en daarom is deze ook weer wat dikker dan de G snaar. Dus de snaren zijn er eigenlijk niet op gemaakt, om ze zomaar een andere stemming te geven. Meestal levert het echter weinig problemen op en zeker als het om een grappig, goedkoop instap model gaat, en je wilt de uke snel omstemmen, is het de overweging waard om de snaren te laten zitten en ze om te zetten.

Snaren omwisselen

Echter beter is het om de snaren eraf te halen en ze helemaal om te wisselen, zoals je in de video kunt zien. De reden waarom je op een ukelele de snaren gewoon kunt omdraaien en bij bijvoorbeeld een gitaar niet, heeft te maken met het zadel en de topkam. Bij de gitaar zijn deze helemaal op maat gemaakt, afgesteld op de dikte van de snaren. Zo is bijvoorbeeld de lage E snaar op de gitaar een dikke, omwonden snaar. Deze is véél dikker dan de hoge, dunne nylon E snaar. En daarvoor is het zadel een beetje asymmetrisch en halfrond gemaakt en ook bij de topkam zie je een grotere, diepere inkeping voor de lage E snaar dan voor de hoge E snaar.

Nu terug naar de ukelele.

Het brugzadel van de ukelele (zoals op de foto en in de video te zien is) is in de regel kaarsrecht gemaakt. Dit omdat er te weinig dikte verschil zit tussen de 4 nylon snaren en dat niet alleen; de snaren lopen niet consistent van laag naar hoog, maar beginnen op G, gaat dan terug naar C (dus dikkere snaar), dan weer omhoog naar E (weer dunnere snaar) om vervolgens naar de dunste en hoogste A snaar te gaan. Ook zijn in de regel de inkepingen voor de snaren op de topkam even diep en breed.

Vandaar dat de ukelele zich makkelijker leent om de snaren om te keren. Dit in tegenstelling tot de linkshandige gitaren en basgitaren. Dit zijn echt andere modellen (spiegelbeeld) dan de rechtshandige modellen.

Linkshandige artiesten

Enkele bekende linkshandige artiesten zijn Paul McCartney, Jimmy Hendriks, Kurt Cobain. In het filmpje hieronder laat ik je zien, hoe je de snaren verwisseld en ze linkshandig op de uke terugzet. Ook kijk ik heel even naar de hoogte van het brugzadel in dit filmpje.

Hopelijk heb je wat aan mijn video. Als je hem leuk vindt, wil je hem dan op Youtube ‘liken’ en als je me wilt volgen, wordt dan abonnee van mijn kanaal op Youtube; dan wordt je steeds op de hoogte gehouden wanneer er een nieuwe video wordt ge-upload. Alvast bedankt!

Groetjes!

Evelyn

Ukelele4U

Ukelele Workshops en (Online) Ukelele Lessen

Ontdek meer van Ukelele4U

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder