Heey!

Ophangsysteem voor je ukelele

Het is weer vrijdag en tijd voor een blog!

Deze week laat ik je zien dat je je ukelele op een handige en eenvoudige manier kunt hangen aan een muur. Je hebt natuurlijk wel van die gitaar ophangsystemen; dat is zo’n zwarte beugel en daartussen kun je dan je snaar instrument tussen laten hangen. Heel fijn voor de gitaar, omdat die best wat zwaarder is. Het nadeel is, dat je altijd gaten moet boren in de muur en je die beugel vervolgens in de muur moet schroeven. Maar de ukelele is veel lichter in gewicht, dus dat kan ook anders.

Niet moeilijk

Het is niet moeilijk om zelf een ophangsysteem voor je ukelele te maken. En het kost ook nog eens bijna niks. Je maakt van een (stevig) touw een paar lusjes, waarvan je de bovenste lus aan een spijker hangt en de andere twee lussen komen om de bovenste stemknoppen van je ukelele. En aangezien je ukelele niet zwaar is, kunnen die stemknoppen gerust het gewicht van de eigen ukelele dragen. En het staat ook nog eens mooi aan de muur, ja toch?

Touw bij de bouwmarkt

Je kunt het beste wat steviger touw gebruiken. Ik heb wit touw bij de bouwmarkt gekocht, maar je kunt natuurlijk touw nemen wat jij het leukst vindt. Leuke kleurtjes, touw dat je zelf gehaakt hebt, laat je creativiteit er maar eens op los!

Je begint als volgt: het touw wikkel je 2 keer om de palm van je linkerhand. Je zorgt ervoor dat het ene uiteinde schuin naar linksboven ligt en het andere uiteinde ligt schuin naar links beneden (zie afbeeldingen). Houd je duim op ‘het kruispunt’ van deze twee uiteindes (zie ook de video).

Vervolgens leg je het rechtertouw over het kruispunt heen en trekt het eronder door. Trek nu aan deze kleine lus, totdat er een grote lus ontstaat, met een knoop.

Probeer zoveel mogelijk te schuiven aan de knoop, totdat de uiteindes van je touw weer (ongeveer) even lang zijn.

De kleine lusjes (die om de stemknoppen van de ukelele gaan)

Nu je de bovenste, grootste lus hebt gemaakt, wordt het tijd om de twee kleine lusjes te maken. We beginnen met de rechtse lus. Het losse touw leg je zo neer, zodat je een lusje krijgt (zonder knoop). Het uiteinde draai je drie keer om zijn eigen as heen. Vervolgens haal je het uiteinde van het touw door ‘de tunnel’ van de 3 omwentelingen heen (zie video en foto’s). Trek het touw en de lussen vast; als het goed is, zit nu je knoop goed. Aan de andere kant maak je de lus op dezelfde manier.

Het ophangsysteem voor de ukelele

Als je ophangsysteem dan klaar is, kun je je ukelele aan de muur hangen; sla een spijkertje op de gewenste plek en haal de onderste twee lussen door de bovenste twee stemknoppen van je ukelele. En klaar is je ophangsysteem! Eventueel kun je de stemknop-lussen iets aan trekken, zodat de ukelele strakker zit.


Succes en veel plezier met je ukelele ophangsysteem!

Groetjes,

Evelyn

Ukelele4u

Ukelele Workshops en (Online) Ukelele Lessen

Ontdek meer van Ukelele4U

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder