Interview met UkeBox leden

Carin en Marijke zijn twee enthousiaste ukelele spelers, afkomstig uit de 17 koppige ukelele groep UkeBox uit Noord Brabant. Inmiddels is UkeBox ruim een jaar oud en zij repeteren wekelijks in Berlicum, een klein plaatsje in de buurt van ‘s-Hertogenbosch. Het repertoire is inmiddels al gegroeid naar 17 nummers en zij hebben inmiddels al vele keren opgetreden. De laatste keer hebben ze samengespeeld met gitaarclub ‘Allegretto’s’ uit Sint Oedenrode, wat ook een geweldig succes was. Het ukelele spelen is hun lust en hun leven. – Door Audrey Smits

UkeBox

–        Wat is je naam en hoe oud ben je ?

Mijn naam is Carin, ik word dit jaar 45. 

–        Waar ben je geboren ?

Ik ben geboren en getogen in Herwijnen, een klein dorpje aan de Waal, nog net in de Betuwe. Heb ook gewoond in Wageningen, Hengelo, Heerewaarden en nu neergestreken in Middelrode. 

–        Wat betekent muziek voor jou ?

Heb daar nooit zo bij stilgestaan tot deze vraag. Maar ben er wel achter gekomen door met ukelele te beginnen, dat het voor mij heel helend werkt en het veel plezier met zich meebrengt. 

–        Wat is je favoriete muziekstijl?

Vanalles! Daarom maar even een kleine greep uit mijn huidige Spotify lijst: Twenty One Pilots, Acda en de Munnik, First Aid Kit, Muse, KT Tunstall, Oasis, Adele, Greenday, Sara Bareilles, Lady Gaga, Amy Winehouse. 

–        Wanneer is de ukelele op je pad gekomen? 

Ergens in 2019. Ik had ooit al een ukelele gekocht en mezelf een paar akkoordjes aangeleerd. Veel verder dan dat kwam ik aleen niet. Toen zag ik bij de Jumbo in Berlicum een flyer voor ukelele cursussen bij Evelyn. Heb haar eerst maar eens gemaild, want zag mezelf al zitten tussen de pubers. Maar toen bleek dat het voor alle leeftijden was (en ik zo’n beetje de jongste :)) en ben ik de beginnnerscurus gaan volgen, met als eigen doel erbij te kunnen zingen. Van daaruit  ook beginners 2 en gevorderden gedaan en daarna ingstroomd in ukelelegroep UkeBox. 

–       Wat doe je tegenwoordig (nog) met de ukelele , ben je actief bezig , alleen? In groepje? 

Nou, behoorlijk actief bezig dus 🙂 Met ukelelegroep UkeBox oefenen we elke dinsdagavond en brengen onze eigen nummers in. Zo hebben we een gevarieerd repertoir en Evelyn krijgt het steeds weer voor elkaar om iets moois in elkaar te zetten met de nummers die wij aanleveren. We treden een paar keer per jaar op en spelen nu zo’n 15 nummers denk ik? We zijn ook nog aan het uitbreiden.

–          Heb je nog andere instrumenten bespeeld?

Ik ben ooit begonnen met orgel, daarna overgestapt op klassiek piano, een heel klein beetje concertina en voor UkeBox speel ik af en toe wat op de mondharmonica mee. Blokfluit lukt ook nog wel 🙂

–          Zing je ook wel eens? En heb je daar wel s les in gehad ?

Met UkeBox zingen en spelen we allemaal tegelijk. Heb vroeger op een kinderkoor gezeten en daarna nog op en jongerenkoor. En in de auto zing ik ook heel graag hard mee (als ik alleen ben). Lessen heb ik niet gehad, maar zou het leuk vinden om nog eens les(sen) te volgen bij jou, Audrey Smits. 

–        Op welke plekken is je ukelele geweest? (Denk aan landen, vakanties, optredens, vrije tijd…) 

Alleen nog maar binnen Nederland tot op heden. Wel gaat ‘ie volgende maand mee voor een paar dagen Pieterpad. Ik loop dat in mijn eentje in etappes en het lijkt me leuk om dan onderweg eens een deuntje te kunnen spelen op de hei of in het bos. 

–        Is er iets wb muziek wat je in de toekomst verder wil gaan doen/ ontwikkelen?

Ik zou dus denk wel wat zanglessen willen volgen. En ik zou heel graag eens proberen of ik viool kan leren spelen. 

–        Zien we je de komende tijd nog ergens op 1 van de meespeelavonden, cursussen of optredens ?

Ja zeker! Op de meespeelavond 19 april en er komen vast nog wat optredens aan met UkeBox. Op 7 april treden we op samen met gitaarclub de Allegretto’s in Sint-Oedenrode, maar denk dat dat al is geweest als de nieuwsbrief uitkomt. Dus houdt de website in de gaten: www.ukelele4u.nl onder het kopje UkeBox, daar staan onze optredens. En daarnaast hebben we een instagramaccount: @ukelelegroepukebox, waarop je leuke fotootjes, filmpjes en flyers kunt vinden van onze optredens. 

– Is er nog iets anders wat je kwijt wil aan al onze lezers?

Keep on ukin’! En voor de lezers die nog niet spelen; doen hoor! Het is zo leuk om te leren en je hebt er zoveel plezier van. 

Bedankt voor dit interview en wie weet tot ziens!!!


–        Wat is je naam en hoe oud ben je?

Marijke van Poele, pensioengerechtigd😉

–        Waar ben je geboren? 

Geboren in Nieuwkuijk, gemeente Heusden.

–        Wat betekent muziek voor jou?

Muziek laat me als luisteraar genieten, geeft me ontspanning bij allerlei activiteiten en zorgt voor gezonde inspanning bij het actief muziek maken.

–        Wat is je favoriete muziekstijl? 

Dat is een lastige, want veel muziekstijlen vind ik leuk! Soul, R&B, Pop, Big Band, Ballads, wat country enz. Ook van klassieke muziek kan ik genieten. Eigenlijk bepaald mijn dag en hoe ik me voel waar ik graag naar luister. 

–        Wanneer is de ukelele op je pad gekomen? 

Een jaar of 5 geleden las ik over een ukeleleworkshop van Evelyn in Berlicum. Daar is mijn kennismaking met de ukelele begonnen: ik was meteen verkocht! Daarna volgde de beginnerscursus en gevorderden 1 en 2. 

–       Wat doe je tegenwoordig (nog) met de ukelele, ben je actief bezig, alleen? In groepje? 

Op dit moment ben ik lid van de supergezellige Jukebox! Samen met 16 anderen spelen en zingen we elke dinsdag popnummers o.l.v. Evelyn. Spelen en zingen, zelfs ook meerstemmig, tokkelen en spelen van andere akkoorden: zo ‘versieren’ we de muziekstukken in een gezellige en ontspannen sfeer. Dat wil ook zeggen dat ik thuis ook oefen om elke dinsdag weer een stap verder te zetten met de ukelele.

Met vrienden van ons spreken we regelmatig af om samen te spelen: gitaar, ukelele en basukelele met zang: altijd erg gezellig!

–          Heb je nog andere instrumenten bespeeld?

Vroeger heb ik een blauwe maandag pianoles gehad, daarna volgde de hobo. Eerst les gehad en nu speel ik in poporkest Mixed up in Drunen. Met 35-40 muzikanten, jong en oud, spelen we daar gevarieerde popmuziek en geven shows. Laatste show had als thema ‘Soul Night’, met zangeressen erbij. Zo gaaf om daar mee te spelen!

–          Zing je ook wel eens? En heb je daar wel s les in gehad?

Ha, ha, ja zingen, dat doe ik vaak! Meezingen met de radio of zomaar lekker zingen als ik met iets bezig ben. Vroeger zongen we thuis al erg veel en zong ik als alt in een 4-stemmig koor. Een manco is er wel: ik zing vaak de verkeerde teksten van liedjes, hoor ik thuis! Mijn beste songtekst is dan ook la, la, la, la😁

–        Op welke plekken is je ukelele geweest? Denk aan landen, vakanties, optredens, vrije tijd…) 

Mijn ukelele nam ik mee naar de basisschool om samen met bijv. groep 3 sint en kerstliedjes te zingen. Kinderen vonden dat super leuk! Soms mocht de ukelele ook mee op vakantie; naar Portugal, Zweden en Schotland: deels om te blijven oefenen én voor een gezellige meezingavond met zussen en vriendinnen. Ook af en toe om met een paar mensen een feestlied voor een vriendin te begeleiden.

–        Is er iets wb muziek wat je in de toekomst verder wil gaan doen/ ontwikkelen?

Met de ukelele zou ik het tokkelen en tabulatuur nog meer eigen willen maken. En natuurlijk; de goede teksten zingen bij liedjes!!😁

–        Zien we je de komende tijd nog ergens op 1 van de meespeelavonden, cursussen of optredens?

Op 19 april bij de meespeelavond ben ik er weer bij: om mee te spelen, want dat is en blijft echt zo leuk!  En….ook optreden bij het open podium! Met een paar ukeboxers hebben leuke nummers ingestudeerd: we hebben er zin in!

–      Is er nog iets anders wat je kwijt wil aan al onze lezers?

Blijven genieten van het ukelele spelen! Muziek blijft leuk, ontspant, is goed voor je brein en zorgt voor plezier!

Bedankt voor dit interview en wie weet tot ziens!!!