Interview met Audrey Smits

Audrey Smits - Uke n Sing

Wie ben je?

Ik ben Audrey Smits, zangeres en zangcoach.Geboren en getogen in Geldrop.  

Wat heb jij met muziek?

Mijn hele leven ben ik eigenlijk al met muziek bezig. Vanaf de basisschool zat ik bij 3 verschillende koren, ben ik zelf dirigente geweest van een kinderkoor en heb als student de wereld rondgereisd met het internationale gezelschap “Up With People”. Dat is een internationale groep van 150 studenten die een heel jaar lang de wereld rondreizen, en overal in iedere stad die ze aan doen, een show geven vol zang en dans.

Ik heb daar vele solo’s gezongen, heb in meer dan honderd verschillende gastgezinnen gezeten en heb vele culturen leren kennen. Na een jaar student te zijn geweest, heb ik een baan aangeboden gekregen bij deze organisatie en ben ik nog eens 3 jaar gaan reizen met verschillende groepen als “Vocal Instructor” en “Production Support”. 

Het is ontzettend gaaf om bijna 500 studenten voor je neus te krijgen en met een groep trainers /coaches aan de gang te gaan, met als doel om in zes weken een gave twee uur durende show neer te zetten met deze groep. Dat was een geweldige ervaring en ik heb heel veel geleerd. 

Na dat reizen ben ik voor een aantal optredens geboekt en heb ik in Japan op de Expo gestaan, in Thailand scholen bezocht na de tsunami en daar gezongen en heb ik vele shows in the USA gedaan. Eenmaal thuis, wilde ik verder met dat coachen en begeleiden van talenten. 

Country

Tijdens mijn reizen in Amerika heb ik de countrymuziek ontdekt. Ik heb in verschillende bars en bij verschillende shows gezongen in Amerika en kreeg steeds te horen dat ik eens iets in de country moest proberen.  

Dus eenmaal thuis ben ik mee gaan doen met een talentenjacht en heb deze toen gewonnen. Bob de Jong (van het programma ‘de Heilige Koe’ en de ‘Western Experience’) zat in de jury en hij wilde graag met mij verder werken.  

In die tijd heb ik op allerlei grote country festivals gestaan, heb deelgenomen aan de theatertour Country Music Hall of Fame, waar we heel Nederland mee rond reisden. Daar deden o.a. ook leden van de band “Normaal” mee, een grote dansgroep en vele anderen. 

Audrey Smits Country Music

Ik heb twee country cd‘s uitgebracht, genaamd VIVID en AUDROMIA, opgenomen bij StarSound Productions. Bekende namen uit het country wereldje, onder andere Dick v Altena en Ruud Hermans, hebben een bijdrage geleverd aan mijn cd’s.

Audrey Smits performing ukulele - Ukelele4U

Tijdens de opnames, werd ik gezien en gehoord door Corry Konings die enthousiast was over mij en ik heb met haar en andere artiesten (o.a. Saskia en Serge) de benefiet-single ‘Oorlog In De Stallen’ voor mkz-gedupeerde boeren opgenomen.  

Ik heb bij Corry’s fanclub dag opgetreden en later ook een aantal duetjes gezongen samen met Karin Bloemen. Dat was een heerlijk feestje om te doen.Dries Holten, bekend van t duo Sandra (Reemer) & Andres heeft daarna een countrynummer ‘Don’t Wanna Beg Your Pardon’ voor me geschreven.

Zangcoach

Ik ben nu zangcoach en geef zanglessen in mijn studio. Aan individuen, alsook groepen. Verder heb ik een eigen stichting, “Au3SmitsMusic”. Wij organiseren en faciliteren allerlei evenementen, zoals The Kids Voice, Stars On Stage (een theaterproductie voor 16+ waar iedereen kan laten zien wat hij of zij kan. We hebben ook een eigen 60 leden tellende koor, genaamd Ameezing.  

Muziek geeft plezier en ontspanningMuziek verbindtMuziek heelt de Ziel en laat je alles even vergeten

En dát willen wij overbrengen aan mensen. Wij bieden laagdrempelige evenementen aan, zodat iedereen, jong en oud mee kan doen. We begeleiden mensen in het gehele proces tot aan de show en de show is hét moment om te knallen en te stralen.

Verder heb ik net met Evelyn een prachtige cursus gemaakt, genaamd “Uke ‘n Sing” . Twee disciplines komen daarin samen; het ukelele spelen en het zingen. We hebben een hele mooie en bijzondere methode ontwikkeld, zodat mensen met plezier deze cursus kunnen volgen en met muziek bezig zijn. Zingen is zo fijn en bevrijdend en ik hoop dat mensen dat allemaal ontdekken.

Hoe kwam de ukelele in jouw leven? 

Jaren geleden heb ik eens een gitaar gekocht, wat lessen gevolgd en ben ik daarmee begonnen. Maar ik heb niet veel geduld, had ook niet echt veelvuldig gerepeteerd, dus uiteindelijk is dat een beetje blijven liggen omdat het voor mijn gevoel niet snel genoeg ging. 

Audrey Smits - Ukelele4U

Een paar jaar terug zag ik een advertentie voorbijkomen van een workshop van Evelyn (Ukelele4U) en ben ik daar met een vriendin naartoe gegaan. Ik merkte hoe laagdrempelig dit instrument is en hoe leuk het is om jezelf daarop te begeleiden. 

Na deze workshop ben ik cursussen gaan volgen bij Evelyn. Daar heb ik veel geleerd en ik vind het vooral erg leuk om mezelf een beetje te begeleiden als ik zing. Ook vind ik het erg leuk om contact te zoeken via social media met andere ukelele verslaafden 😉.

We hebben hier in de buurt, een klein groepje geformeerd en om zoveel tijd komen we samen om lekker samen muziek te maken, mantra’s te spelen en ook lekker te kletsen en borrelen. Heerlijk om zo samen met muziek bezig te zijn!

Hoe ziet jouw muzikale toekomst eruit? (plannen/ ideeën ) 

Uke’n Sing

Zoals ik al schreef, hebben Evelyn en ik een nieuwe cursus gelanceerd, genaamd “Uke ‘n Sing”. Die cursus is voor mensen die ukelele willen spelen én erbij willen zingen. Voor deze cursus moet je al wel een beetje ukelele kunnen spelen, maar qua zang maakt het niet uit. Je kan zang ervaring hebben, maar heb je dat niet, dan kun je ook instromen. Ook als je alleen wilt leren zingen, is deze cursus een aanrader!

Ik denk dat het een geweldige cursus is omdat je een schat aan informatie meekrijgt. 

Op Ukelele én Zang gebied. 

Als ik bedenk wat ik tijdens mijn zanglessen behandel en wat mensen hier krijgen tijdens deze cursus, dan leer je ontzettend veel. Ik krijg regelmatig vragen van mensen, die zeggen dat ze stemproblemen hebben, vaak hees zijn, keelpijn hebben na een avondje zingen of veel spanning voelen. Daar is deze cursus ook geschikt voor. 

Er komen allerlei oefeningen en zangtechnieken aan bod die je kunnen helpen om goed en verantwoord te zingen. Het voordeel is dat je alles in je eigen tempo kunt doen en bepaalde oefeningen of zangtechnieken kunt blijven herhalen tot het je gemakkelijk afgaat. En geloof me, iedereen kan zingen!

Muzikaal Allround Duo

Verder, qua muziek, hebben Evelyn en ik tijdens een gelegenheid een keer samen gezongen en gespeeld. Dat is zo goed bevallen, dat wij als duo ook verder gaan. Dus behalve solo, of met een band, ben ik ook met Evelyn te boeken. Wij zijn te boeken voor iedere evenement en passen onze muziek erop aan, dus kom maar op met jullie aanvragen 🤩

(Ga hier naar de Facebookpagina an Audrey & Evelyn)

EvelynAudreyMusic Evelyn en Audrey Music

Meespeel avonden

Als laatste kan ik jullie mededelen, dat Evelyn en ik zijn begonnen met het plannen van “Meespeel avonden”. 

Tijdens het Uke4UFestival dat we afgelopen jaar georganiseerd hebben, hebben we van zoveel mensen gehoord dat ze het fijn vinden om samen te spelen. Ook was de vraag naar een open podium daar. Die twee hebben wij gecombineerd en er staan al 3 avonden gepland, namelijk op 26 januari, 1 maart en 19 april 2024 (in de Moerkoal, Berlicum – bij Den Bosch).

We hopen dat mensen zich zullen aanmelden en dat het gezellige avonden worden. Aanmelden kan via een mailtje te sturen naar: ukespelen@gmail.com

www.audreysmits.com

Audrey Smits en haar ukelele
Audrey Smits - Uke n Sing - zangcoach