Wat doet ukelele spelen eigenlijk met je?

Wat gebeurt er eigenlijk met je als je een muziekinstrument als ukelele speelt? De ukelele is al een heerlijk instrument om te zien. Op de een of andere manier heeft het een enorme aantrekkingskracht op veel mensen. Het ziet er zo grappig uit en het klinkt ook nog eens apart. Het heeft een verbinding met warme zonnige oorden en we voelen ons daar happy bij.warme zonnige oorden

Daarbij is het ook zo dat de ukelele vrij makkelijk te leren is ten op zichte van andere snaarinstrumenten, neem bijvoorbeeld de gitaar. De gitaar is met zijn grote body en zes snaren iets lastiger om te leren spelen. Veel beginnende gitaristen moeten wennen aan het aantal snaren, en laten we wel wezen, de gitaar is minder overzichtelijk opgebouwd dan het klavier van een piano. Bij een piano zie je ALTIJD waar de C zit; doordat er een patroon van 2 en 3 zwarte toetsen is – met daartussen de witte toetsen – weet je altijd zeker dat de noot C de witte toets links naast het groepje van 2 zwarte toetsen zit.

Duidelijk.

En je kunt de C dan overal op de piano terugvinden. Eén of meerdere octaven hoger of lager.

Hoe anders is dat bij snaarinstrumenten! Daar worden de noten maar doorgeteld en kun je niet in één oogopslag zien waar een C noot zich bevindt. Je kunt hem wel vinden, maar niet zo snel in één beeld te zien.

Ukelele is de uitzondering!

Maar waar een klein instrument dan weer groot in is!  Door namelijk maar één snaar op één fret van de ukelele in te drukken, heb je al een akkoord! En dan ook meteen een gangbaar, veel gebruikt akkoord. Als je datzelfde akkoord op de gitaar speelt, moet je toch al wat training van je hand/vingers gehad hebben op de gitaar.

Dat maakt het een stuk makkelijker om de uke te bespelen.

Het effect van ukelele spelen

Maar wat doet het met je als je een muziekinstrument zoals de ukelele gaat (leren) spelen? Het spelen van een muziekinstrument doet heel veel met je. Het zelf spelen van bekende, leuke (pop)nummers op de ukelele geeft je een lekker en plezierig gevoel. Het bezig zijn om dat instrument te ontdekken en er zelf liedjes op te kunnen spelen om jezelf of een ander te begeleiden geeft een enorm ontspannend gevoel. Het verlaagt je stresslevel. Omdat je toch eigenlijk compleet en helemaal alleen met dat instrument bezig bent.

Ukelele spelen en je hersenen

Heb je enig idee wat je lichaam en brein eigenlijk allemaal aan het doen zijn, als je aan het spelen bent? Je oog hand coördinatie wordt flink op de proef gesteld; je bent nieuwe verbindingen aan het leggen in je hersenen; deze geven de prikkel om je linkerhand op een bepaalde manier te sturen, terwijl je met je rechterhand ook nog eens iets anders aan het doen bent. Ondertussen houden je ogen de muziek op papier, je linkerhand en rechterhand in de gaten en controleren ze samen met je gehoor of alles wel klopt wat je aan het doen bent. En aanvankelijk ben je iets nieuws aan het leren en daarvoor moet je hele systeem van hersenen, hand, ogen, oren goed met elkaar samenwerken.

Spiergeheugen tijdens ukelele spelen

Als je dan iets nieuws aan het leren bent; gaat het spelen in de loop van de tijd steeds makkelijker, omdat je spieren zoiets als spiergeheugen gaan ontwikkelen. Als je een bepaald akkoord wilt maken, weten je vingers en hand vooraf al welke beweging er verwacht wordt. Je kunt een akkoord veel sneller maken, doordat het in het spiergeheugen opgeslagen wordt als je het heel veel oefent.

Neuropsycholoog Prof. dr. Erik Scherder onderzoekt de effecten van muziek spelen op het brein

Erik Scherder
Neuropsycholoog Erik Scherder onderzoekt de effecten van muziek op de hersenen

Prof. dr. Erik Scherder (neuropsycholoog) heeft veel onderzoek gedaan naar welke effecten muziek maken/ spelen (en zelfs alleen al luisteren), op het brein hebben. En die zijn enorm! Tijdens het ukelele spelen worden er ontzettend veel verbindingen

actief binnen je hersenen. Dit is heel goed en belangrijk voor de hersenen. In zijn onderzoek komt onder meer naar voren hoe gezond muziek spelen – voor ons dus de ukelele spelen – is voor alle mensen. Hij kijkt daarbij in het bijzonder welke effecten muziek maken heeft voor de ontwikkeling van kinderen, mensen met een (verstandelijke) handicap, dementerende ouderen enz. En die zijn enorm op het gebied van cognitieve ontwikkeling, sociaal emotioneel functioneren, concentratie, samenwerken met anderen en gericht (leren) luisteren en nog veel meer.

Mijn eigen ‘onderzoekje’

En dan even vanuit ‘mijn eigen onderzoek’; ik maak al zo’n beetje mijn hele leven muziek. Ben begonnen met gitaar spelen en zingen op mijn twaalfde. Heb in talloze (pop)koren, (cover)bandjes gezongen en  gitaar/ukelele gespeeld. Speel daarbij thuis ook piano, bas, percussie instrumenten. Je moest eens weten hoe vaak ik het heb meegemaakt dat ik naar een repetitie van het koor of van een van de bands ging en dat ik vermoeid was, hoofdpijn had. Moe van de gewerkte dag. En dat ik toch naar de repetitie ging.

En dan: hoe ik thuis kwam…

Altijd vrij, vrij van hoofdpijn, ontspannen, super voldaan, gewoon een lekker gevoel na de repetitie. Een veel beter gevoel na het muziek maken dan voordat ik wegging.

Dat is voor mij het ultieme bewijs dat muziek maken echt heel erg goed voor je is. En het is vooral natuurlijk super leuk!

Dus doe jezelf een plezier: pak die uke uit de hoek van de kamer nou eens,  maak jezelf happy en ga ukelele spelen!

Hier nog een heel gaaf (in het Engels, maar je kunt (Engelse) ondertiteling aanzetten) filmpje wat er in je hersenen gebeurt als je muziek luistert of speelt:

Groetjes, Evelyn

Ukelele4u

Bekijk hier alle Ukelele Cursussen

ukelele op hangmat

4 gedachten over “Wat doet ukelele spelen eigenlijk met je?”

  1. Dank je wel, Evelyn !
    Als ik klaar ben met de studie op Aslan in Amsterdam, houd ik weer ’tijd over’,
    de studie vraagt veel tijd en energie naast mijn werk. Ik moet me even focussen
    de komende maanden, maar na de april/meivakantie kan ik weer helemaal los met de ukelele !!! Ik blijf je volgen en goed ukelele leren spelen blijft mijn stip op de horizon.
    Nogmaals dank voor alle inspiratie!!
    Hartelijke groeten, Judith

    • Hoi Judith,

      Ja de studie vergt veel energie van je en dat is nu je prioriteit. Ik vind het wel heel gaaf dat ik met mijn ukelele jouw stip op de horizon ben! Ik hoop je genoeg te blijven inspireren op mijn site, youtube en Facebook.

      Groetjes! Evelyn

Reacties zijn gesloten.